Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ozorki w cieście według Agi

2.0
(6)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ozorki 75 dkg
sól
tłuszcz do smażenia
Ciasto:
mąka 1 szklanka
jajko 2 sztuki
olej 2 łyżki
sól
włoszczyzna mrożona 20 (w słupkach)

Przepis i sposób przygotowania na: Ozorki w cieście według Agi

Ozorki dokładnie szorujemy szczotką,wycinamy gruczoły ślinowe i jeszcze raz opłukujemy.Wkładamy do garnka,zalewamy wrzątkiem,zagotowujemy,dodajemy ziele angielskie,pieprz i solimy.Gotujemy pod przykryciem około 40 minut.Dodajemy mrożoną włoszczyznę pokrojoną w słupki i dalej gotujemy aż ozorki będą miękkie(około 20 minut).Ozorki wyjmujemy,przekładamy do zimnej wody,lekko studzimy i zdejmujemy skórę.Kroimy w ukośne plastry.Przygotowujemy ciasto:mąkę,żółtka i olej mieszamy z 5 łyżkami wody na gładką masę.Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę,delikatnie łączymy z masą.Plastry ozorka maczamy w cieście i smażymy na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor.Polecam.Pycha:)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Miki 24.04.2012 21:57
fajne
irenka 03.03.2012 20:53
super
berys18 10.01.2012 22:04
ciekawy pomysł
Justyna Jussstiii 17.05.2011 09:05
super
ronald88 29.04.2011 11:39
smakowite
Dorota59 15.03.2011 13:10
uwielbiam ozorki, ale takich nie robiłam
Krystyna32 10.03.2011 18:45
lubię ozorki !

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak