Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tort \"PREZENT\" - moja wariacja

2.0
(2)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

krem wiśniowy
krem kawowy
drzem wiśniowy 1 słoik
masa cukrowa
lukier do masy z 1 łyżki
wiśnie bez pestek 1 słoik
biszkopt ciemny 2 szt
kawa rozpuszczalna 1 mocna

Przepis i sposób przygotowania na: Tort \"PREZENT\" - moja wariacja

BISZKOPTY pieczemy w normalnej podłużnej blaszce.
składniki :
- 6 jajek
- 1,5 szkl cukru
- 1 szkl mąki ziemniaczanej
- 1 szkl mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki kakao
- 3 łyżki wody.
Białka ubijamy na sztywno dodajemy cukier. Następnie resztę skałdnikówi i lekko mieszamy. Pieczemy w 180* oloło 30 minut.

KREM WIŚNIOWY
- 2 budynie wiśniowe
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 litr mleka
- 4 łyżki cukru
- 30 dag cukru pudru
- 40 dag margaryny
Zagotować mleko z cukrem, odbierając 1/2 szkl zimnego na rozpuszczenie proszku budyniowego i mąki. Gdy mleko zię zagotuje wlewamy 1/2 szkl i mieszamy, aż powstanie budyń.
Margarynę ucieramy z cukrem pudrem, dodajemy po łyżce zimnego już budyniu cały czas ucierając, aż bydyń z margaryną stworzą jednolitą masę.

KREM KAWOWY
- 1 budyń karmelowy
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 1/2 l mleka
- 2 łyżki cukru
- 15 dag cukru pudru
- 20 dag margaryny
- 2 łyżki kawy sypanej
Przygotowujemy tak samo jak krem wiśniowy z tym , że jak już mamy jednolitą masę to dodajemy kawę i mieszamy.

TORT
Zimnie biszkopty przecinamy na pół. 2 nasączamy kompotem z wiśni a 2 kawą. Na spód kładziemy masę kawową. następnie warstwę nasączoną kawą i na nią drzem wiśniowy. Następny biszkopt i na niego krem wiśniowy i wiśnie drylowane. Kładziemy górny biszkopt i cały tort również boki smarujemy kremem wiśniowym. No i teraz masa i ozdoby.

MASA CUKROWA
- 70 ml wody
- 4 łyżeczki żelatyny
- 10 dag glukozy
- około 80 dag cukru pudru
- kakao ( ilość zależy od pożądanego koloru)
Ten przepis ma m z netu, poszukałam kilak przepisów i zrobiłam wg tego właśnie. Wcześniej robiłam masy z pianek, ale ta jest o wiele lepsza łatwa w przygotowaniu i świetnie się z nią pracuje. No więc tak
Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie i cały czas mieszać aż napęcznieje. Wylać do naczynia które jest w kąpieli wodnej, cały czas mieszać. dodać glukozę i cały czas mieszać, aż powstanie taki syrop i trzeba pilnować, żeby się nie zagotował. Wystawiamy z kąpieli, mieszamy i chwilkę studzimy tak, żeby był letni ( znaczy nie ciepły ale też nie zimny :) )
Wtedy dodajemy po trochu cukier puder i cały czas mieszamy. Tuż przed końcem wyrabiania odebrać trochę masy tak wielkości pączka i do niej dosypujemy jeszcze cukru pudru i wyrabiamy
tyle,aby masa miała konsystencję plasteliny. Natomiast do pozostałej części dosypujemy kakao ilość zależy od tego jak bardzo ma być brązowa masa. Ja dałam około pół paczki. No więc dodajemy kakao i wyrabiamy również, aż będzie \"plastelina \". Następnie posypujemy blat i wałek mąką ziemniaczaną. Wałkujemy ciaso często a delikatnie podsypując mąką, żeby masa nie przykleiła się do blatu. Rozwałkowujemy na grubośc około 2 mm. Zawijamy luźno na wałek i przenosimy na tort. Wystające części za tort odcinamy. Rogi zaginamy tak jak papier przy pakowaniu prezentów i żeby się trzymały przylkejamy do tortu na lukier. Tak samo wałkujemy białą masę. Tniemy na paseczki i też przyklejamy na lukier układajęc tak żeby wyglądało jak wstążka z kokardą. Do samej kokardy rozwałkowałam troszke grubsze paski, ale bojąc się ,że opadnie to włożyłam w nie kulki z papieru które wyciągłam następnego dnia gdy masa już stwardniała. Pozostała masa wystarczy, żeby zrobić jeszcze jakieś ozdoby. Ja zrobiłam 3 różyczki choć wystarczy na więcej. Więc można robić co tylko wyobraźnia podpowie :) SMACZNEGO :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Anna146 19.08.2011 07:17
aż chce się rozpakować taki tort
wolochski 06.06.2011 22:44
super
Nina7 23.03.2011 07:33
Prześliczny tort:)
Kuchareczekjeden 11.03.2011 14:07
ale cudeńko!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!:)
Ania67 10.03.2011 12:42
Rewelacja!!!!
Gosia40 10.03.2011 10:59
Poproszę porcje takiego prezentu:)
Misiabe 10.03.2011 09:45
Piękny tort!! A połączenie smaku kawy i wiśni musi być genialne.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak