Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szarlotka w biszkopcie

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 5 szt
cukier 15 dag
mąka 10 dag
cukier puder 4 łyżki
jabłka 1 kg
sok z cytryny 1 szt
cynamon Prymat do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Szarlotka w biszkopcie

Białka oddziel od żółtek, ubij pianę. Pod koniec ubijania wsypuj po trochu 15 dag cukru, stale ubijając. Dodaj żółtka, delikatnie wymieszaj. Do masy przesiej mąkę i lekko wymieszaj. Ciasto rozprowadź równo na wyłożonej natłuszczonym pergaminem blasze. Piecz 15 minut w 180°C. Po upieczeniu wyjmij ciasto na czystą ściereczkę posypaną 1–2 łyżkami cukru pudru, zdejmij pergamin, a ciasto zwiń razem ze ściereczką w ścisły rulon. Ostudź. Jabłka obierz, usuń gniazda i zetrzyj grubo na tarce. Skrop sokiem z cytryny, dodaj cynamon i pozostały cukier puder, wymieszaj. Jabłka nałóż cienką warstwą na ciasto – przestudzone i odwinięte ze ściereczki. Ponownie zwiń je w roladę, oprósz cukrem pudrem. Przed podaniem schłodź w lodówce 1 godz.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

fotoviderek 13.07.2013 15:38
Lubię taką szarlotkę :)
Kaja35 31.05.2012 08:46
super
Kaja35 31.05.2012 08:46
super
Kaja35 31.05.2012 08:46
super
Tomasz17 27.06.2011 17:57
pycha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak