Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tort urodzinowy

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 6 szt
mąka 1 szkl
cukier 1 szkl
proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki
kakao 3 łyżki
masło ekstra 1 kostka
żółtko jajek 3 szt
cukier puder 1 szkl
kakao 3 łyżki
aromat rumowy 2 łyżeczki
woda 1 szkl
cukier 4 łyżki
sok z cytryny 3 łyżki
dżem porzeczkowy 200 g

Przepis i sposób przygotowania na: Tort urodzinowy

Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy żółtka oraz cukier. Następnie dodajemy mąkę, proszek do pieczenia oraz na samym końcu kakao. Delikatnie mieszamy, aby składniki biszkoptu się połączyły. Ciasto wylewamy na blaszkę, pieczemy 30 minut w temp. 180*C. Po upieczeniu ciasto kroimy na trzy części.
Przygotowujemy krem: masło ucieramy z cukrem pudrem na puszystą masę. Następnie dodajemy żółtka, aromat rumowy oraz kakao, miksujemy jeszcze chwilę.
Następnie każdy krążek ciasta smarujemy dżemem, a następnie kremem czekoladowym. Układamy jeden na drugim. Przed smarowaniem biszkopty nasączamy wodą z cukrem i sokiem z cytryny.
Wierzch tortu dekorujemy wg uznania. Można cały tort posmarować bitą śmietaną.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

maciek7 06.07.2012 21:43
super tort
IlonaAlbertos 27.08.2011 22:02
Apetycznie się prezentuje.
rosik93 15.03.2011 23:20
Super.
pacpaw 10.03.2011 09:55
co drugi dzień urodziny :o)
bami 09.03.2011 19:48
Wygląda apetycznie :) dawno nie jadłam tortu...eh

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak