Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ziemniaki po szwedzku

5.0
(62)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Ziemniaki Hasselback, czyli ziemniaki po szwedzku to przysmak, który zyskał ogromną popularność również w naszej rodzimej kuchni. Ziemniaki przygotowane w ten sposób to ciekawa i chrupiąca przekąska, która jest bardzo prosta w przygotowaniu. Koniecznie wypróbujcie ten przepis!

Składniki:

ziemniaki 1 kilogram
olej roślinny
masło
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
pieorz czarny mielony

Przepis i sposób przygotowania na: Ziemniaki po szwedzku

Ziemniaki Hasselback to popularne danie nie tylko w kuchni szwedzkiej (skąd pochodzą), ale również polskiej, ponieważ w naszej kuchni ziemniaki odgrywają ważną rolę i lubimy jeść je w różnorodnych formach czy kształtach. Ziemniaki po szwedzku to ziemniaki obrane ze skorupki i ponacinane tak, by po upieczeniu tworzyły pewnego rodzaju wachlarz. Ziemniaki te smaruje się olejem i masłem, by podczas pieczenia zyskały chrupiącej skorupki. Można zapiekać je w dodatkiem ulubionych ziół i przypraw, ale wystarczy również sama sól i pieprz. 

1. Ziemniaków potrzebujemy kilka albo kilkanaście sztuk - sami musicie zdecydować bo to właściwie zależy od tego jak są duże i ile sztuk przypadnie na osobę. Ja wybrałam w markecie taką odmianę specjalnie przeznaczoną do pieczenia. Obrałam je cieniutko i opłukałam.

2. Następnie każdy ziemniak trzeba naciąć w poprzek tak jakbyśmy chcieli pokroić go na m/w 3-4mm plasterki, ale nie przecinamy do końca. Dobrym sposobem jest położenie pojedynczego ziemniaka na dużej drewnianej łyżce lub pomiędzy dwiema długimi wykałaczkami. Wtedy nóż podczas cięcia zatrzyma się na jej brzegach.

3. Nacięte ziemniaki ponownie płuczemy w ziemnej wodzie żeby potem plastry nam się nie sklejały. Układamy ziemniaki w naczyniu żaroodpornym albo w brytfannie wysmarowanej lekko olejem i z wierzchu też smarujemy je olejem, najlepiej przy pomocy pędzelka. Oprószamy wszystkie grubą solą i pieprzem.

3. Wstawiamy naczynie do piekarnika nagrzanego do 200 st. C i pieczemy ziemniaki ok. 30 min. Po tym czasie smarujemy je ponownie, tym razem roztopionym masłem i to dość obficie żeby masło dostało się choć trochę między nacięcia. Ponownie wstawiamy do pieca na 30-40 min. aż ziemniaki będą miękkie i zrumienione - czas pieczenia zależy od wielkości więc dobrze jest po 15 min. sprawdzić nakłuwając największego czubkiem noża. Na pięć minut przed końcem pieczenia można posypać je żółtym serem, parmezanem albo bułką tartą, ale ja tego nie robiłam.

Tak upieczone ziemniaki podałam do pieczonej karkówki.

Ziemniaki Hasselback to smaczna i pięknie prezentująca się na talerzu przekąska, która znalazła uznanie na całym świecie. Ciekawe czy wiecie, skąd wzięła się nazwa "Ziemniaki Hasselback"? Ich nazwa pochodzi od restauracji Hasselbacken w Sztokholmie, gdzie zostały zaserwowane po raz pierwszy. 

Po więcej przepisów na ziemniaczane dodatki do obiadu, znajdziecie w serwisie Doradca Smaku: 

Ziemniaki pieczone w folii

Młode ziemniaki z piekarnika

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

SmacznaPyza 16.07.2013 19:34
Smaczna_B, zmienia się z różnych przyczyn, ale Ty nie masz na niego wpływu - ostatnio był i jest doskonały mimo Twojej niegrzeczności :)
Smaczna_B 15.07.2013 20:22
chyba ten humor jest zmienny za często!
SmacznaPyza 16.06.2013 15:53
najważniejsza jest w tym przypadku odmiana ziemniaków, bardzo lubię zapiekane w ten sposób
Klausia 15.06.2013 12:16
wyglądają bardzo smacznie :)
Fiffi 24.10.2012 23:37
muszą byc pyszne
Misia90 08.09.2011 09:43
ekstra
Marysia 08.09.2011 09:35
super
Karolina69 08.09.2011 09:28
fajne
IZABELA29 10.06.2011 14:37
apetycznie i pomysłowo .
Anna169Hosz 14.03.2011 19:24
Bardzo apetyczne.
Misiek1 10.03.2011 11:38
Znakomicie wyglądają te ziemniaczki:)
SmacznaPyza 09.03.2011 19:49
Pyza jest stała a drugi człon, tak jakby nazwisko, zmieniam sobie w zależności od pogody i humoru :-)
bernika 09.03.2011 19:30
fajnie sie prezentuja! czemu zmienilas nicka?

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak