Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto miodowo-budyniowe z twixem i orzechami

3.0
(14)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąki krupczatki ½ kg
masła 40 dag
cukru pudru 25 dag
orzechów włoskich 20 dag
budyniu waniliowego bez cukru 12 dag
mleko 600 ml
miodu 5 łyżek
śmietany 18% 2 łyżki
Soda oczyszczona Prymat 2 łyżeczki
kwasku cytrynowego ¼ łyżeczki
twix (pojedyncze) 3 batoniki
żółtko jajek 3

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto miodowo-budyniowe z twixem i orzechami

Ugotować budyń śmietankowy na mleku. Pozostawić do ostygnięcia. W misce utrzeć 20 dag masła z 13 dag cukru pudru. Porcjami dodawać zimny budyń. Na końcu połączyć z kwaskiem cytrynowym i utrzeć na gładki krem.

Na stolnicę przesiać mąkę. Zrobić wgłębienie po środku, dodać 12 dag masła, 10 dag cukru pudru, 3 łyżki miodu, śmietanę, żółtka oraz sodę oczyszczoną. Zagnieść gładkie ciasto. Uformować z niego kulę i pozostawić w chłodnym miejscu na pół godziny.

W rondelku rozpuścić 8 dag masła z 2 dag cukru pudru i 2 łyżkami miodu. Dodać pokrojone na drobniejsze części orzechy oraz batoniki twix. Gotować na małym ogniu do całkowitego rozpuszczenia batoników.

Schłodzone ciasto podzielić na dwie części. Pierwszą częścią dokładnie wylepić spód formy wyłożonej papierem do pieczenia (25x30). Ponakłuwać widelcem. Piec 10 minut w temperaturze 180°C. Podobnie postąpić z drugą częścią ciasta – wylepić nią dno formy, ponakłuwać widelcem, a na wierzch wyłożyć masę orzechowo-twixową. Piec 12 minut w tej samej temperaturze. Przestudzić.

Ostudzone ciasta przełożyć kremem budyniowym.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Jastinka 30.10.2012 22:27
super
Małgorzata106 28.06.2012 21:06
super
Justa32 10.11.2011 14:29
super
Renataj 06.07.2011 10:43
Apetycznie wygląda. Pewnie równie dobrze smakuje.
IlonaAlbertos 06.05.2011 01:33
Wspaniale wygląda.
Marzena40 13.04.2011 08:43
wygląda ślicznie i pewnie smakuje jak \"niebo w gebie\"
jolajka 12.03.2011 21:14
smacznie, aż ślinka cieknie nas sam widok
MAR3STA 12.03.2011 21:02
świetne ciasta wychodzą na krupczatce, oto najlepszy przykład;)
Nina7 12.03.2011 05:06
Uwielbiam takie ciasta:)
Gosia40 11.03.2011 13:59
Pyszności:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak