Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pieczeń rzymska

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

bułeczka czerstwa 1 szt
cebula 4 szt
jajko 1 szt
mięso mielone 1 kg
sól
pieprz
pomidory 2 szt
pieczarki 15 dag
kurki 20 dag
margaryna 2 łyżki
śmietana kremówka 20 dag
bulion warzywny 400 ml
zasmażka błyskawiczna 2 łyżki
tymianek 2 (świeży)

Przepis i sposób przygotowania na: Pieczeń rzymska

Bułeczkę namoczyć w zimnej wodzie, następnie odcisnąć. Posiekać cebulę. Mięso mielone wymieszać z bułką, połową posiekaną cebulą i jajkiem. Przyprawić solą i pieprzem. Z powstałej masy uformować bochenek. Pozostałą cebulę powciskać w jego wierzch. Całość ułożyć na natłuszczonej blasze. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200stC. Piec około 60 minut. W tym czasie umyć, oczyścić grzyby. Pieczarki pokroić na połówki. Pomidory umyć, osuszyć, pokroić na ćwiartki. Usunąć z nich gniazda nasienne, miąższ pokroić w bardzo drobną kostkę. Tymianek umyć, listki oderwać od gałązek i drobno posiekać. Rozgrzać tłuszcz, ustawić na silnym ogniu, smażyć grzyby 3 minuty. Oprószyć solą i pieprzem. Całość podlać śmietaną i bulionem warzywnym, dusić jeszcze około 2 minuty. Oprószyć zasmażką błyskawiczną, wymieszać, zagotować. Przyprawić do smaku solą, pieprzem i tymiankiem. Do powstałego sosu dodać przygotowane pomidory. Nie gotować, jedynie wymieszać. Pieczeń ułożyć na półmisku, pokroić w grube plastry, polać przygotowanym sosem grzybowym.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak