Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

USZKA Z MIĘSEM

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Ciasto:
jajko 1 sztuka
mąka 350 gram
woda 1/2 szklanki
sól
Nadzienie:
wołowina bez kości 400 gram
włoszczyzna 200 gram
słonina 80 gram
żólta 1 sztuka
sól do smaku
pieprz do smaku
bułka 1 sucha

Przepis i sposób przygotowania na: USZKA Z MIĘSEM

Mięso umyć, zalać osolonym wrzątkiem i ugotować. Pod koniec gotowania dodać włoszczyznę. Bułkę namoczyć, odcisnąć i zmielić razem z ostudzonym mięsem. Cebulę i słoninę pokroić w drobną kostkę, usmażyć i wymieszać z mięsem i żółtkiem. Doprawić do smaku pieprzem i solą.
Mąkę przesiać na stolnicę, dodać jajko oraz wodę. Zagnieść do powstania jednolitego ciasta. Rozwałkować na cienki placek. Następnie podzielić go na kwadraty o boku ok 4cm. Do środka nakładać nadzienie, złożyć po przekątnej, zlepić brzegi, a następnie przeciwległe końce zlepić razem. Uszka ugotować w osolonej wodzie z dodatkiem 1 łyżki oleju. SMACZNEGO!!!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak