Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

kurczak w sosie satay

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mielona kolendra 2 łyżeczki
Kmin rzymski mielony Prymat 2 łyżeczki
mięso z kurczaka 700 gramów
makaron chiński ugotowany 250 gramów
cebula dymka ze szczypiorkiem 1 szt.
mini kolby kukurydzy 150 gramów
marchew 1 szt.
świeża kolendra lub natka 2-3 łyżki
olej arachidowy 2-3 łyżki
masło z orzechów ziemnych 1/2 szklanki
mleczko kokosowe 1/2 szklanki
bulion drobiowy 1/2 szklanki
słodki sos chili 2 łyżki
brązowy cukier 1 łyżka
kurkuma 2 łyżeczki
sok z limonki 1-2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: kurczak w sosie satay

Mięso pokroić w kostkę, dodać mieloną kolendrę, kmin i kurkumę. Wymieszać i zostawić na godzinę w temp. pokojowej lub na noc do lodówki. Cebulę razem ze szczypiorkiem oraz kolby kukurydzy pokroić ukośnie na grube plasterki. Marchew pokroić na cienkie plasterki. Mięso usmażyć na połowie oleju, wyjąć z patelni. Na tej samej patelni rozgrzać resztę oleju i smażyć kukurydze i marchew, aż marchewka będzie miękka. Przygotować sos: dokładnie wymieszać masło orzechowe, mleczko kokosowe, bulion, cukier, sos chili i sok z limonki. Do marchewki z kukurydzą dodać makaron, mięso, dymkę i sos. Dokładnie wymieszać i smażyć, aż będzie gorące. Danie podawać posypane kolendrą lub natka pietruszki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

marta1371 02.05.2011 18:46
fajny przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak