Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pychotka

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 40 dkg
cukier puder 10 dkg
żółtko jajek 4
proszek do pieczenia płaska łyżeczka
kwaśna śmietana 2-3 łyżki
pół margaryny
2 płaskie łyżki smalcu
marmolada twarda
orzechy

Przepis i sposób przygotowania na: Pychotka

Ze wszystkich wyżej wymienionych składników wysiekać ciasto, położyć na 2 blachy. Na każdą położyć marmoladę i posypać zmielonymi orzechami.

Z 4 białek ubić pianę na sztywno i dać szklankę cukru, cały czas ubijać. Pianą przykryć obydwa placki i piec.

Krem: 4 żółtka, 1 szklanka cukru, 1 łyżka mąki kartoflanej, 1 łyżka mąki pszennej, pół litra mleka, 25 dkg masła.

Żółtka utrzeć z cukrem, dodać mąkę, wlać mleko i zagotować do zagęszczenia ciągle mieszając. Wystudzić.
Utrzeć masło, dodając powoli krem. Przełożyć placek.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

berys18 03.11.2010 07:59
fajny przepis
aga130982 30.10.2010 18:17
pychotka
Katarzyna/kate1980 27.09.2010 14:56
przepis wypróbowany polecam
Agnieszka172 24.09.2010 20:32
idealna nazwa
ana00 13.09.2010 12:13
na pewno jest pychotka :D
anja3107 23.08.2010 12:53
dobre
Basia25
Basia25 02.07.2010 14:21
Świetne danie !!!
aginaa 27.06.2010 12:23
ciekwy przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak