Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa cebulowa

2.0
(5)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

bagietka 1 sztuka
cebula 5 sztuk
masło 2 łyżki
oliwa 1 łyzka
cukier 1/2 łyżki
mąka pszenna 2 łyżki
sól, pieprz wg uznania
czosnek 1 ząbek
ser żółty 40 dag
bulion wołowy 1,25 litra

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa cebulowa

W szerokim garnuszku rozpuść masło, dorzuć pokrojoną w cienkie plasterki cebulę. Zmniejsz ogień i smaż ok. 20 min. często mieszaj. Wsyp cukier i smaż aż cebula stanie się złocista. Oprósz cebulę mąką, chwilę duś razem, potem powoli dolej bulionu, cały czas mieszając. Dopraw do smaku i gotuj 25 minut. Bagietkę przekrój na 4 części. Skrop odrobiną oliwy z oliwek, posmaruj czosnkiem, i podpiecz na rumiano. Następnie rozlej zupę do żaroodpornych miseczek, włóż grzanki i posyp wszystko startym żółtym serem.
Wstaw naczynie do gorącego piekarnika i zapiekaj 10 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Juleczka20 07.12.2011 11:53
pyszna
agata1722
agata1722 26.07.2011 21:20
smaczna

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak