Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Miód z mleczu

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

główki mleczu 300 szt
cukier 1 do 1,5 kg
woda 1 litr
cytryna 1 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Miód z mleczu

Mlecz czyli mniszek lekarski. Na początek wiadomo lekko płuczemy i oczyszczamy główki. Mlecz gotujemy w wodzie około 15 minut. Wybieramy tylko te świeże bardzo żółte główki mleczu, najlepszy jest ten pierwszy z maja.
Następnie przecedzić, żeby wywar był czyściutki bez najmniejszych drobinek kwiatków. Wycisnąć płatki przez ściereczkę jak najmocniej możemy,do sucha i wyciśnięty sok dodajemy do wywaru. Dodajemy sok z cytryny, cukier i gotujemy około 3 godziny. Przed końcem gotowania wyłożyć łyżkę miodku na talerzyk i po ostygnięciu sprawdzić, czy ma pożądaną przez nas konsystencję. Następnie gorący wlewamy do słoików, zakręcamy je i odwracamy do góry dnem.
Nie trzeba pasteryzować poprostu odstawiamy następniego dnia z chłodne miejsce, do piwnicy, poprostu tam gdzie trzymamy inne przetwory. Możemy smarować nim pieczywo, używać do herbaty wszędzie tam gdzie tylko dusza zapragnie go skosztować. :)
SMACZNEGO :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

sundaytn 03.08.2011 08:50
pycha!
Kuchareczekjeden 09.03.2011 20:17
robimy podobny
Emilia22 08.03.2011 16:14
moja mama taki robi,pycha!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak