Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

gęsina z warzywami

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

filety z gęsi 2 szt.
masło 1 łyżka
bulion warzywny 1 szklanka
marchewka 4 szt.
cebula biała 1 szt.
pieczarki 20 dag
olej 2 łyżki
sól
piwo ciemne 100 ml

Przepis i sposób przygotowania na: gęsina z warzywami

Filety oczyść, opłucz, osusz. Natrzyj solą, pieprzem i odrobiną tymianku. Odstaw na 30 minut. Na patelni rozpuść masło, połóż na nim filety skórą do dołu. i smaż ok. 5 minut, by się przyrumieniły. Potem obróć je na drugą stronę i smaż jeszcze 2-3 minuty.
Mięso przełóż do żaroodpornego naczynia. Podlej bulionem podgrzanym z piwem. Piecz ok. godziny w temp. 200 stopni.
Marchewkę umyj, obierz, pokrój w słupki. Pieczarki oczyść, pokrój na plasterki. Cebulę obierz, pokrój w kostkę.
Na patelni rozgrzej olej, zeszklij na nim cebulę. Dodaj pieczarki i marchewkę, chwilę przesmaż. Warzywa skrop wodą, duś pod przykryciem ok. 10 minut. Dopraw solą i pieprzem. Podawaj z pokrojonym w plastry filetem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Adamorek 07.10.2015 17:14
fajny sposób na gęś
pacpaw 10.04.2011 17:47
jedyna gęsina jaką jadłem to pasztet :o)
Krystyna32 08.03.2011 13:37
pycha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak