Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Jabłecznik

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jabłka 1,5 kg
mąka 0,5 kg
masło 25 dkg
żółtko jajek 4 szt.
cukier 20 dkg
proszek do pieczenia 2 łyżki
Bułka tarta klasyczna Prymat 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Jabłecznik

Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Przesmażyć w garnku z łyżką cukru dodając odrobinę wody, żeby się nie przypaliły. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, a następnie posiekać z tłuszczem. Potem dodać żółtka, cukier i śmietanę i wszystko dokładnie zagnieść. Podzielić je na 2 części i rozwałkować. Jedną część ułożyć na prostokątnej blaszce posypanej wcześniej tartą bułką i nałożyć masę jabłeczną. Następnie należy jabłka przykryć drugą częścią ciasta, nakłuć je widelcem i piec w temperaturze 180 stopni C przez około 30 min.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

wiola28a 04.02.2012 13:37
SUPERRR
jolanta19 19.10.2011 19:02
też takiego robię
marta1371 11.03.2011 22:22
ciasta z jabłkami zawsze chętnie zjadam
novita23 08.03.2011 17:13
smaczny
Mala 08.03.2011 16:42
cudny
MAŁGORZATA108 08.03.2011 14:58
Pyszniutki.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak