Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

ziemniaki duszone z grzybami

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ziemniaki 1 kg
grzyby leśne 0.5 kg
cebula 1 szt
olej 3 łyżki
śmietana 1 szkl
mleko 0.5 szkl
sól do smaku
pieprz do smaku
natka pietruszki 1 szt
ser gouda 3 (tarty)

Przepis i sposób przygotowania na: ziemniaki duszone z grzybami

Cebulę obrać,pokrajać w cienkie piórka,poddusić na oleju.Grzyby umyć,pokroić i dodać do cebuli.Dusić razem,pod koniec dodać mleko,doprawić do smaku.Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę.Niski,szeroki rondel posmarować tłuszczem,ułożyć warstwę ziemniaków.Zalać śmietana,doprowadzić do wrzenia,zmniejszyć ogień i dusić pod przykryciem do miękkości ziemniaków.Posypać żółtym serem i natką pietruszki.Podać na stół w rondlu,z surówką z cykorii lub pomidorów.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak