Gołąbki bez zawijania mojej mamy

Gołąbki bez zawijania mojej mamy

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kasza jęczmienna

    0,5 szklanka
  • grysik

    0,5 szklanka
  • mięso mielone

    0,5 kilogram
  • sól

    do smaku
  • pieprz cały mielony Prymat

    do smaku
  • czosnek ząbki

  • ryż

    1 (sypki, nieugotowany)
  • kapusta

    0,5 średnia
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kapustę poszatkować, nasolić, później oddusić. Do odduszonej kapusty dodać ryż, kaszę, grysik, mięso, sól, pieprz, cebulę, 1 ząbek czosnku (wszystko surowe). Wszystko wymieszać i robić sznycelki, które obsmażamy na tłuszczu. Obsmażone gołąbki poukładać do garnka (luźno, bo będą rosły) i zalać gorącą wodą, dodając 1 kostkę rosołową. Gotować lub zapiekać w piekarniku ok 1 godzinę. Można zrobić do tego sos pieczarkowy ze świeżych pieczarek, albo pomidorowy.
Jak kilka lat temu pierwszy raz mama je zrobiła, to od razu wszyscy oszaleli na punkcie tych gołąbek. Teraz jest to nierozerwalna część naszej kuchni:)

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (15)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Tahitha

06.03.2011 11:39
kiedyś takie jadłam i były pyszne :)

ewa19a

02.02.2011 21:46
Wyglądają apetycznie.

marmar

15.01.2011 15:12
szybkie i fajne

Małgorzata106

07.12.2010 21:04
pewnie są przepyszne

Tahitha

19.10.2010 20:09
Koniecznie spróbuje i ja :) Wyglądają apetycznie.

Martysia

15.10.2010 19:04
muszę spróbować

jarek4

14.10.2010 13:01
takich niejadłem

Zaneta102

04.10.2010 21:18
pyszne

Katarzyna/kate1980

27.09.2010 14:54
ale fajne

marenka

10.09.2010 08:02
świetne

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat