Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

pierożki litewskie Kaziuczki

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ziemniaki 8 szt
jajko 3 szt
mąka przenna 2 łyżki
masło 2 łyżki
sól do smaku
mięso pieczony drób 25 dag
cebula 2 szt
pieprz do smaku
Bułka tarta klasyczna Prymat 0.5 szkl
tłuszcz do formy 10 dag

Przepis i sposób przygotowania na: pierożki litewskie Kaziuczki

CIASTO:Ziemniaki(jeszcze ciepłe)utłuc na jednolitą masę i wyrobić elastyczne ciasto dodając 2jajka,1 łyżkę masła,mąkę i sól.Farsz:Cebulę drobno posiekać,zeszklić na łyżce masła,dodając pokrojone mięso,doprawić.Ciasto rozwałkować i szklanką wykrawać kółka,na każde kłaść po łyżeczce nadzienia,złożyć na pół i zlepiać pierożki.Panierować w jajku i bułce tartej,ułożyć na natłuszczonej blasze i piec na złoty kolor.Najlepiej podać polane gęstą śmietaną albo stopionym masłem.Do nadzienia można dodać zmiażdżony ząbek czosnku i posiekaną natkę pietruszki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak