Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

zaiekanka z boczkiem i ziemniakami

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

boczek 0,5 kg
Ziemnaki 1 kg
ser żółty 15 dag
jajko 1 szt
mleko 1 szkl
mąka 1 łyżka
masło 5 dag

Przepis i sposób przygotowania na: zaiekanka z boczkiem i ziemniakami

Robimy sos: rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę i chwilę gotujemy. Ściągamy z ognia i wlewamy mleko, gotujemy aż się ono zagotuje i ściągamy z ognia dodajemy jajko i mocno mieszamy. Boczek rozdrabniamy na malutkie kawałeczki, można blenderem. Ziemniaki kroimy w plastry. I w naczyniu żaroodpornym układamy warstwy ziemniaki, boczek, sos, ziemniaki, boczek, sos, na górę ziemniaki sos i ser tarty. Zapiekamy aż ziemniaki będą miękkie około 45 minut w 180-200 stopniach

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak