Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szybki bigos z kiełbasą, boczkiem i grzybami

5.0
(46)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Prosty przepis na szybki i łatwy do zrobienia bigos z kiełbasą, wędzonym boczkiem oraz grzybami suszonymi (mogą być też świeżo zebrane!).

Pożywny obiad w 30 minut, który znakomicie smakuje podany na drugi dzień! 

Składniki:

kapusta kiszona 1,5 kilo
kiełbasa zwyczajna 1 kilo
boczek wędzony 1/2 kilo
grzyby suszone 2 garsci
Liść laurowy suszony Prymat
Kucharek przyprawa uniwersalna
margaryna do smażenia
Majeranek suszony Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Szybki bigos z kiełbasą, boczkiem i grzybami

  • przepis na szybki bigos
  • bigos z kiełbasą, boczkiem i grzybami
  • łatwy do zrobienia obiad

Kapustę płuczemy, kroimy i wkładamy do garnka. Zalewamy wodą. 

Grzyby płuczemy i wkładamy do kapusty. Dodajemy parę kulek ziela angielskiego i liść laurowy. Gotujemy na średnim ogniu.

Kiełbasę i boczek kroimy w kostkę i podsmażamy na margarynie. Gdy kapusta będzie już miękka dodajemy podsmażoną kiełbasę i boczek razem z tłuszczem.

Przyprawiamy do smaku pieprzem i przyprawą Kucharek. Dodajemy przecier pomidorowy dla smaku i koloru.

Na koniec posypujemy majerankiem i wszystko dobrze mieszamy.

Bigos z grzybami i kiełbasą świetnie smakuje na drugi dzień! 

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

GOSC 18.02.2024 20:34
PYCHOTA
Sakjlge 26.12.2023 18:41
Z resztą już nie ważne. Sprawdził w necie, dowiedział się.
Sakjlge 26.12.2023 18:38
Jaki skład ma "przyprawa" kucharek? Względem tego że nie mam dostępu do tejże mieszanki. Pozdrawiam
Random91 06.10.2023 14:31
Witam, ile czasu mniej więcej gotuje się kapustę aż zmięknie ? Oraz ile czasu gotować wszystko po dodaniu kiełbasy ? Pozdrawiam
sss 29.08.2022 14:56
Nie płukamy ale płuczemy. Nigdy nie płuczemy kapusty tylko ją odciskamy. Reszta też nie bardzo trzyma się w ryzach. Kiepski przepis.
Doradca Smaku 30.08.2022 13:20
Dziękuję za uwagi. Przepis poprawiony, jest teraz bardziej przejrzysty. Kapustę kiszoną na bigos można odcisnąć lub przepłukać, oba sposoby są dobre. Pozdrawiam! Doradca Smaku
ajres 13.03.2011 19:16
pyszny
Magdalena1110 08.03.2011 13:27
lubię

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak