Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kluski z kartofli tartych z boczkiem

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kartofle 2 kg
mąka 8 łyżek
sól do smaku
jajko 2 szt.
boczek wędzony 15 dag

Przepis i sposób przygotowania na: Kluski z kartofli tartych z boczkiem

Obrane kartofle zetrzeć tak jak na placki ziemniaczane, włożyć do woreczka lnianego i odcisnąć nad miską. Gdy się płyn odstoi płyn odlać, a naturalnie wytworzony krochmal dodać do odciśniętych kartofli. Dodać 8 łyżek maki i 2 jajka. Dokładnie wyrobić na jednolitą masę, formować kluski. Wodę zagotować z solą, kluski wrzucać na wrzącą wodę nabierając po trochę masy łyzką, wyciągać po wypłynięciu na powierzchnię. Boczek pokroić w kostkę, usmażyć. Podawać polane stopionym boczkiem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Nina7 08.03.2011 12:34
Smaczne muszą być:)
bejciu24 08.03.2011 09:53
lubię takie jedzonko
Emilia22 07.03.2011 16:51
tanie,smaczne i syte

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak