Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto z ryżem

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 3 szklanki
cukier puder 1/2 szklanki
margaryna 25 dag
jajko 5 sztuk
proszek do pieczenia 3 łyżeczki
dżem truskawkowy 1 słoik
maslanka truskawkowa 1 litr
budyń śmietankowy 2 sztuki
cukier 3/4 szklanki
ryż preparowany 15 dag
cukier puder

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto z ryżem

Margarynę utrzeć z cukrem ,dodać mąkę ,2 łyżeczki proszku do pieczenia oraz żółtka jaj.Zagnieść gładkie ciasto i schłodzić .
Białka ubić z cukrem na bezę ,dodać maślankę i nadal ubijając połączyć z budyniowym proszkiem i 1 łyżeczkę proszku ,na koniec delikatnie połączyć z ryżem.
Schłodzone ciasto podzielić na dwie części i rozwałkować na dwa jednakowe prostokąty odpowiadające wielkości blaszki .Blaszkę wysmarować tłuszczem i ułożyć jeden placek ,posmarować go połową dżemu ,wyłożyć całą masę ryżową .Drugą część ciasta też posmarować dżemem i przykryć nim ciasto w blaszce (tak aby dżem był w środku)
Piec w temp 180st do 50 min ,upieczone ciasto posypać pudrem .

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

bietka 09.05.2013 10:49
bardzo pomysłowe :)
misia53 06.07.2011 12:21
ciekawy przepis
Anna169Hosz 08.03.2011 20:32
Wygląda ciekawie, muszę wypróbować.
Nina7 08.03.2011 12:35
Super ciacho!
Nina7 08.03.2011 12:35
Super ciacho!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak