Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto na pierogi z maślanką

3.0
(15)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna
maślanka
sól

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto na pierogi z maślanką

Zwykle robię ciasto na pierogi inaczej - zalewam mąkę gorącą wodą, ale tym razem eksperymentowałam i wyszło bardzo smacznie!
Ok. 75 dkg mąki przesiałam z 1 łyżeczką soli i zarabiając ręką wlewałam po trochu maślankę. Trudno mi podać dokładnie ilość po po prostu wlewałam po \"chluście\" w kartonu...trzeba je dodać tyle żeby ciasto miało konsystencję plasteliny. Dokładnie je wyrobiłam a następnie podzieliłam na 3 części i każdą rozwałkowałam na dość cienki placek. Wykrawałam krążki tak jak z innego ciasta i lepiłam pierogi - tym razem farsz był mięsny, ale takie ciasto doskonale będzie pasowało również do pierogów na słodko czyli z serem albo owocami. Jest mięciutkie, delikatne, lekko kwaskowe w smaku i bardzo smaczne.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Miki 26.04.2012 07:30
mniam
jogobella23 19.04.2012 20:40
super
Misia90 08.09.2011 09:46
ekstra
Marysia 08.09.2011 09:38
super
Karolina69 08.09.2011 09:30
fajne
ZEWA 07.06.2011 14:12
o, takiego sposobu nie znałam
Beatris 30.05.2011 09:58
Podoba mi się pomysł. Placki z maślanką robię prawie zawsze, ale pierogów jeszcze nigdy. Czas to nadrobić.
IZABELA29 15.03.2011 14:17
tak nie robiłam
Mariusz10 07.03.2011 16:25
nigdy tak nie robiłem, super pomysł;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak