Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

chałka mini z cukrową posypką

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka 1/2 kg
drożdże 5 dag
jajko 2 szt.
margaryna 1/4 kostki
sól szczypta
mleko 1 szklanka
cukier 5 dag
lukier cytrynowy 1 opak.
cukrowa kolorowa posypka 1 op.

Przepis i sposób przygotowania na: chałka mini z cukrową posypką

Zrobić rozczyn z drożdży, 2 łyżek mąki, 2 łyżek cukru i 1 szklanki mleka, wszystko dobrze wymieszać i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. W międzyczasie, utrzeć 1 jajo i 1 żółtka z resztą cukry i rozpuszczoną margaryną, dodać mąkę i wyrośnięty rozczyn, dokładnie wyrabiać. Gdy ciasto jest gotowe, podzielić na 4 części. Każdą część jeszcze raz wyrabiać, robić cienkie wałeczki, łączyć na czubku po 3 wałeczki splatać jak warkocz, złączyć na końcu, poczekać aż wyrosną, układać na blasze posypanej mąką, piec w temp. 180 stopni 15 minut+ 3 minuty z termoobiegiem. Po upieczeniu polukrować lukrem cytrynowym i posypać kolorową cukrową posypką

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

bejciu24 08.03.2011 09:55
pychotka

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak