Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

krokiety z kaszy gryczanej

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kasza gryczana 20 dkg
woda 3 szklanki
grzyby suszone 20 gramów
cebula podsmażona 1 łyżka
jajko 2 szt
b ułka tarta 10 dkg
tłuszcz do smażenia 10 dkg
natka pietruszki 1 łyżka
ser gouda 30 (tarty)

Przepis i sposób przygotowania na: krokiety z kaszy gryczanej

Umyte grzyby zalać wodą, ugotować do miękkości. Następnie odcedzić i posiekać. Do odwaru z grzybów wsypać kaszę i gotować aż się rozklei.Pozostawić do wystygnięcia. Następnie do miski włożyć kaszę, grzyby, przesmażoną cebulkę, starty żółty ser,zieleninę i jajka. Doprawić do smaku i dobrze wyrobić. Ręką formować krokiety, obtoczyć w tartej bułce i smażyć na gorącym tłuszczu.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ewa78 07.03.2011 19:03
oczywiście szuszone grzyby możemy zastąpić świeżymi.
Krystyna32 07.03.2011 13:42
super
1j1o1l1a1 07.03.2011 12:34
warte wypróbowania... może też w sezonie dałoby się zastąpić grzyby suszone świeżymi ?
kochanyptysiu 07.03.2011 11:24
bardzo fajne,tradycyjne,polskie jedzenie!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak