Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto serowo-makowe

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 3 szkl
żółtko jajek 3 szt
jajko 6 szt
masło 30 dag
cukier puder 20 dag
ocet 1 łyżka
kakao 1 łyżka
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
masa makowa 1 puszka
budyń śmietankowy 1 szt
Skórka pomarańczowa kandyzowan 2 łyżki
aromat pomarańczowy 1/2 łyżeczki
cukier wanilinowy 2 łyzeczki
tłuszcz do formy
twaróg 80 dag

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto serowo-makowe

Z mąki, 20 dag masła, 3 łyżek cukru pudru, 3 żółtek, proszku do pieczenia, cukru waniliowego i octu zagnieść kruche ciasto. Do 1/3 ciasta wmieszać kakao, zawinąć w folię, włożyć do zamrażalnika. Resztę ciasta odłożyć do lodówki na 1 godz. Ser twarogowy zemleć w maszynce. Pozostałe masło utrzeć z cukrem pudrem, i żółtkami, dodać ser i ucierać na puszystą masę. Następnie wsypać budyń, skórkę kandyzowaną, dodać aromat i ubitą pianę z białek, delikatnie wymieszać. Wyjąć ciasto z lodówki, rozwałkować, włożyć do przygotowanej formy. Na ciasto wyłożyć masę makową, wyrównać, przykryć masą serową, na wierzch zetrzeć na tarce o dużych otworach ciasto ciemne z zamrażalnika. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temp 190 stopni około 60 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

olkaaa 26.04.2013 08:00
super propozycja
IlonaAlbertos 26.09.2012 21:13
Lubię takie ciasta.
Wafelek2601 09.04.2012 20:48
smaczne
Zoso 22.11.2011 20:16
smaczne
MAR3STA 15.03.2011 15:44
super ciasto;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak