Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierożki drożdżowe z serem

2.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka 2 szkl
drożdże 2 dag
jajko 2 szt
cukier 2 łyżeczki
mąka ziemniaczana 1 łyżka
cebula 2 szt
ziemniaki ugotowane 60 dag
sól do smaaku
pieprz do smaku
masło 5 dag
oliwa 1 łyżka
mleko 150 ml
twaróg 30 dag

Przepis i sposób przygotowania na: Pierożki drożdżowe z serem

Drożdże utrzeć z cukrem, wlać do ciepłego mleka, wsypać 1/2 szkl mąki, wymieszać, odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Następnie dodać sól, pozostałą mąkę, 1 jajko, i roztopione, przestudzone masło, dokładnie wyrobić, pozostawić aby wyrosło. Ziemniaki razem z serem zemleć w maszynce, dodać drobno posiekaną, zrumienioną na oliwie cebulę, sól, pieprz, dokładnie wymieszać. Wyrośnięte ciasto rozwałkować, wycinać krążki, nakładać ser, przykryć drugim krążkiem i dokładnie sklejać brzegi. Ułożyć na przygotowanej blaszce. Po wyrośnięciu posmarować roztrzepanym jajkiem, włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec w temp 190 stopni około 25 minut. Podawać z sosem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

olkaaa 26.04.2013 07:57
bardzo lubię
cooleczka 24.05.2012 10:42
drożdżowych jeszcze nie jadłam
Wafelek2601 22.09.2011 06:53
naprawdę pyszne
ankaryba 12.07.2011 19:15
pierożki zawsze pycha;)
MAR3STA 07.03.2011 16:04
wysmienite pierożki;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak