Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierogi ruskie

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 1 kg
jajko 2 szt
woda 1,5 szkl
sól 1 płaska łyżeczka
ziemniaki 80 dag
ser biały 40 dag
cebula 2 szt
pieprz do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi ruskie

Ciasto: Mąkę pszenną dokładnie przesiewamy najlepiej na stolnicę, dodajemy jajka, sól oraz wodę. Następnie zagniatamy ciasto, bardzo dobrze wyrabiamy, ciasto ma być wolne.
Nadzienie: ziemniaki gotujemy, ugniatamy i dodajemy do nich ser, ale nie mielony, najlepiej pokruszony ręcznie. Cebulę smażymy na złoty kolor, dodajemy do masy ziemniaczano-serowej. Doprawiamy całość pieprzem oraz solą, dokładnie mieszamy.
Następnie ciasto rozwałkowujemy, wykrawamy szklanką krążki, nakładamy nadzienie, składamy na pół i dokładnie zlepiamy brzegi pierogów. Pierogi wrzucamy na wrzącą i osoloną wodę. Gdy wypłyną na wierzch, odkrywamy je i gotujemy 3-4 minuty na wolnym ogniu.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Magdalena1110 18.03.2011 07:42
lubię

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak