Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rajska wyspa

3.0
(19)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

margaryna 1 kostka
cukier kryształ 1 szklanki
żółtko jajek 4 szt
amoniak 1/2 łyżeczki
proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki
kwaśna śmietana 1/2 szklanki
mleko 1/2 l
cytryna 1/2 szt
cukier puder 1 szklanka
cukier waniliowy 1 szt
masło 2 kostki
galaretka agrestowa 1 szt
masło 1 łyżka
Ponadto: powidło śliwkowe 1 słoik
śliwki z syropu 1 słoik
galaretka wiśniowa 1 szt.
grysik 6 łyżek
Masa jabłkowa: 1 kg
jabłko kilka szt.
Ciasto: 1/2 kg
mąka krupczatka 1/2 kg

Przepis i sposób przygotowania na: Rajska wyspa

Ciasto:
z podanych szkładników zagnieść ciasto i podzielić na 3 cześci. Wyłożyć na natłuszczoną prostokątną formę i piec ok. 10-15 min każdą część.

Masa grysikowa:
mleko, cukier kryształ, cukier waniliowy i grysik zagotować i ostudzić. Następnie utrzeć 2 kostki masła (dałam dwie żeby było więcej masy do dekoracji) z cukrem pudrem i dodać przestudzone mleko z grysikiem. Do smaku można dodać sok wyciśnięty z 1/2 cytryny.

Masa jabłkowa:
obrane jabłka zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Masło roztopić, dodać jabłka, wymieszać i dusić chwilę pod przykryciem. Następnie wsypać galaretkę i jeszcze chwilę prażyć.

Przepis na śliwki w syropie: http://www.doradcasmaku.pl/przepis/77557/sliwki-w-syropie.html

Galaretki rozpuścić wg przepisu na opakowaniu.

Przełożenie:
ciasto posmarować powidłami, następnie masą grysikową. Na masę ciasto, masę jabłkową, ciasto. Na cieście ułożyć śliwki z syropu (bez skórek), boki udekorować masą i na górę wylać tężejącą galaretkę.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Malinka 16.01.2014 22:53
Smakołyk I klasa!
Motorek 04.12.2012 09:26
cudo
Anna169Hosz 20.11.2012 20:10
Pyszności.
monika1968 05.10.2012 18:55
Ciekawe :)
Justa32 11.06.2012 11:18
super
caralajna 09.04.2012 19:35
ale fajny :)
artur7 31.03.2012 15:23
pyszne wygląda
Justyna87 25.02.2012 13:53
pychota
ewaa 23.02.2012 18:34
o rany to jest raj dla podniebienia:))
Tika4444 23.02.2012 13:14
aż slinka leci
Tika4444 23.02.2012 13:14
aż slinka leci
anja3107 25.01.2012 19:58
pysznosci
Mariusz10 24.01.2012 18:40
pycha
Rogalik 30.11.2011 21:24
super
Rogalik 30.11.2011 21:24
super
irenka 20.10.2011 22:34
fantastyczne ciacho
Ania67 13.10.2011 08:30
boskie ciacho
magduś83 03.10.2011 16:34
wow rewelacja!!! :)
Robert10 30.09.2011 23:07
robi wrażenie
ben-ka 28.09.2011 08:01
rewelacja,ślicznie wygląda:)
kome 06.07.2011 12:51
muszę to zrobić
Neetka90 02.07.2011 20:50
wygląda smacznie !!!!
Mysiunia 01.07.2011 09:06
ciasto rewelacyjne! :)
anja3107 06.06.2011 12:18
smakowicie wygląda
gacopierz23 15.05.2011 21:35
aż ślinka leci

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak