Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Mieleńce z żurawiną

3.0
(15)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

łopatka wieprzowa 1/2 kg
jajko 1
cebula 1
mleko ok.1/2 szklanki
sól do smaku:
Pieprz ziołowy mielony Prymat
masło klarowane do smażenia:
konfitura żurawinowa 4-6 łyżek
mąka pszenna 6 łyżek
żurawina

Przepis i sposób przygotowania na: Mieleńce z żurawiną

Mięso opłukałam i osuszyłam. Zmieliłam w maszynce razem z obraną cebulą i namoczoną w mleku a potem odciśniętą suchą kajzerką. Do masy dodałam posiekaną suszoną żurawinę, jajko i doprawiłam solą oraz pieprzem ziołowym. Masę dobrze wyrobiłam. Mokrymi rękami formowałam niezbyt duże, owalne kotleciki. Panierowałam je w mące i kładłam na rozgrzaną patelnię z rozgrzanym masłem. Gdy zrumieniły się mocno z obu stron dodałam konfiturę z żurawiny i podlałam niewielką ilością wody - dusiłam pod przykryciem ok.10 min.. Podałam z odsmażanymi ziemniakami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ben-ka 31.07.2016 18:51
podoba mi się pomysł.
Ada-Gaba 30.06.2016 20:14
apetyczne danie
Grazyna0211 12.04.2016 14:30
smaczne danie
Kasnaj 14.07.2015 08:36
super przepis
Neetka90 13.07.2012 18:10
;) mmm !
Neetka90 13.07.2012 18:10
;) mmm !
Neetka90 13.07.2012 18:10
;) mmm !
Misia90 09.09.2011 16:10
ekstra
Marysia 09.09.2011 16:03
super
Karolina69 09.09.2011 15:56
fajne
iwa643 07.03.2011 08:02
ciekawe
Agnieszka_B 06.03.2011 19:37
Kolejny przepis, który warto wypróbować:)
Emilia22 06.03.2011 16:17
rewelacja

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak