Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Krupniczek opieńkowy

4.0
(22)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki 4
cebula 1
por 5 cm
wywar jarzynowy 1 litr
śmietanka 100 ml
Liść laurowy suszony Prymat 1 sztuka
sól do smaku:
Pieprz ziołowy mielony Prymat
lubczyk
opieńki 1 szklanka
kasza jęczmienna 4 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Krupniczek opieńkowy

Cebulę i pora obrałam, umyłam, posiekałam. Na patelni roztopiłam masło, dodałam warzywa i podsmażyłam je lekko. Następnie dorzuciłam pokrojone w paski rozmrożone opieńki - grzyby były przed zamrożeniem blanszowane. Poddusiłam całość razem ok. 3 min.. Do garnka wrzuciłam obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, wypłukaną kaszę i zalałam je wywarem z włoszczyzny, dorzuciłam liść laurowy. Gotowałam 10 min po czym dołożyłam zawartość patelni, 1/3 łyżeczki lubczyku i gotowałam jeszcze kilka minut. Śmietankę 12% roztrzepałam z odrobiną soli, zahartowałam niewielką ilością zupy i wlałam do garnka. Jeśli zupa będzie za gęsta można dolać wywaru albo wody. Doprawiłam do smaku solą i pieprzem ziołowym. Odstawiłam zupę na 15 min. aby odpoczęła. Przed podaniem posypałam siekaną zieleniną.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Misia90 09.09.2011 16:12
ekstra
Marysia 09.09.2011 16:05
super
Karolina69 09.09.2011 15:57
fajne
goofy9 21.08.2011 18:45
super przepis i zdjęcia, na pewno się skuszę, tym bardziej że uwielbiam opieńki i co roku zbieram ich spore ilości
Agnieszka_B 12.03.2011 19:25
Ja raczej nie używam w kuchni opieniek.... I patrząc na takie pyszności zastanawiam się dlaczego:)
Anna169Hosz 08.03.2011 20:18
Apetyczny, aż ślinka cieknie.
Henryka2 06.03.2011 09:57
Zupy na opieńkach są pyszne!
pawel6 06.03.2011 09:17
wygląda znakomicie:)
iwa643 06.03.2011 08:07
pięknie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak