Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

rogaliki drożdżowe z powidłami i kolorową cukrową posypką

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 1 kg
drożdże 10 dag
jajko 4 szt.
margaryna 1/2 kostki
mleko 2 szkl.
sól szczypta
sok z cytryny 1/2 szt.
cukier 12 dag
powidła 1/2 szklanka

Przepis i sposób przygotowania na: rogaliki drożdżowe z powidłami i kolorową cukrową posypką

Zrobić rozczyn z drożdży, 2 łyżek mąki, 2 łyżek cukru i 2 szklanek mleka, wszystko dobrze wymieszać i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrosnięcia. W międzyczasie, utrzeć 2 jajka i 2 żółtka z resztą cukry i rozpuszczoną margaryną, dodać mąkę i wyrośnięty rozczyn, dokładnie wyrabiać, dodać sok z 1/2 cytryny. Gdy ciasto jest gotowe, podzielić na cztery części. Każdą część jeszcze raz wyrabiać, rozwałkować na grubość 5 mm i wycinać trójkąty, u podstawy każdego trójkąta nakładać łyżeczkę powidła śliwkowe i zwijać od najszerszej części, czubek trójkąta musi znaleźć się pod spodem, nadając formę rogala, układać na blasze posypanej mąką, piec w temp. 180 stopni 15 minut+ 3 minuty z termoobiegiem. Po upieczeniu polukrować lukrem cytrynowym i posypać cukrową, kolorową posypką.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

maryśka 06.11.2011 11:15
pyszne
maryśka 06.11.2011 11:15
pyszne
Mysiunia 06.03.2011 08:24
smakowite:)
bejciu24 05.03.2011 16:49
pyszności
Emilia22 05.03.2011 16:12
wyglądają apetycznie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak