Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

rogaliki drożdżowe z dżemem różanym i posypką ze skórki pomarańczowej

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 1 kg
drożdże 10 dag
jajko 4 szt.
margaryna 1/2 kostki
sól szczypta
sok z cytryny 1/2 szt.
mleko 2 szkl.
cukier 10 dag

Przepis i sposób przygotowania na: rogaliki drożdżowe z dżemem różanym i posypką ze skórki pomarańczowej

Zrobić rozczyn z drożdży, 2 łyżek mąki, 2 łyżek cukru i 2 szklanek mleka, wszystko dobrze wymieszać i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrosnięcia. W międzyczasie, utrzeć 2 jajka i 2 żółtka z resztą cukry i rozpuszczoną margaryną, dodać mąkę i wyrośnięty rozczyn, dokładnie wyrabiać, dodać sok z 1/2 cytryny. Gdy ciasto jest gotowe, podzielić na cztery części. Każdą część jeszcze raz wyrabiać, rozwałkować na grubość 5 mm i wycinać trójkąty, u podstawy każdego trójkąta nakładać łyżeczkę dżemu różanego i zwijać od najszerszej części, czubek trójkąta musi znaleźć się pod spodem, nadając formę rogala, układać na blasze posypanej mąką, piec w temp. 180 stopni 15 minut+ 3 minuty z termoobiegiem. Po upieczeniu polukrować lukrem cytrynowym i posypać skórką pomarańczową.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

bejciu24 05.03.2011 16:50
lubię drożdżowe smakołyki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak