Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto z masą krówkową o smaku czekoladowym

2.0
(5)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

herbatniki 200 g
masa krówkowa czekoladowa 400 g
cukier 1/2 szkl
margaryna 1 kostka
mąka pszenna 3/4 szkl
budyń śmietankowy 2 op
mleko 750 ml
żółtko jajek 3 szt
śmietana 30% 500 ml
cukier puder 5 łyżek
Żelatyna wieprzowa Prymat 2 łyżki
woda 1/4 szkl

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto z masą krówkową o smaku czekoladowym

Blaszkę wykładamy herbatnikami.
Z mleka odlewamy jedną szklankę i rozrabiamy w nim mąkę, żółtka oraz budynie.
Pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem oraz z margaryną.
Do gotującego się mleka wlewamy rozrobione budynie i gotujemy do momentu, aż masa będzie gęsta.
Następnie gorący krem wylewamy na herbatniki.
Na krem budyniowy układamy kolejną warstwę herbatników.
Masę krówkową o smaku czekoladowym podgrzewamy we wrzątku, a następnie ucieramy z masłem. Masę krówkową wykładamy na drugą warstwę herbatników.
Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem na sztywno, dodajemy rozpuszczoną i przestudzoną żelatynę, delikatnie mieszamy.
Bitą śmietanę układamy na karmelu.
Całość posypujemy wiórkami czekoladowymi.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kate131 16.01.2012 08:24
mniammmm
maciek7 08.07.2011 09:32
pycha
Smakosz6 20.06.2011 10:16
mmmmmmmmmmmmmmmm
Misia13 09.03.2011 14:37
musze spróbować to ciasto, bo uwielbiam mase krówkową, a ciasto zapowiada sie ciekawie
Dorota59 05.03.2011 16:07
chyba się wproszę na to ciasto

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak