Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kapuśniak ogórkowy z białej kapusty

4.0
(21)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kapusta biała 1/5 główki
marchewka 1
pora kawałek
cebulka 1
ziemniaków 6-8
boczek wędzony 3 plasterki
bulion wołowy 2-3 szklanki
zalewa z ogórków kiszonych 1-2 szklanki
mąka pszenna 1-2 łyżeczki
Pieprz ziołowy mielony Prymat do smaku:
sól
natrka pietruszki do posypania:

Przepis i sposób przygotowania na: Kapuśniak ogórkowy z białej kapusty

Warzywa umyć, oczyścić i obrać. Kapustę poszatkować na mandolinie na cienkie paseczki, pora posiekać, marchew zetrzeć na tarce jarzynowej, cebulę pokroić w cienkie ćwierć plasterki. Ziemniaki pokroić w niedużą kostkę.

Ziemniaki zalać w garnku bulionem i gotować 10 min.. Następnie dodać kapustę i gotować razem 3-4 min. Boczek wędzony surowy pokroić w paski i zrumienić na patelni. Dodać cebulę, pora i marchew, podsmażyć razem przez 2-3 min.. Oprószyć mąką, wymieszać i dodać do zupy. Zagotować i zalać całość zalewać z ogórków. Gotować jeszcze kilka minut, doprawić do smaku pieprzem ziołowym i ew. solą, ale ostrożnie bo zalewa z ogórków jest słona. Odstawić zupę żeby odpoczęła a przed podaniem podgrzać. Podawać posypaną natką pietruszki

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

SmacznaPyza 24.02.2013 12:39
no to spróbuj bo ma ciekawy, fajny smak
aisza1 24.02.2013 07:23
takiego to jeszcze nie jadłam
Misia90 27.08.2011 10:58
extra
Marysia 27.08.2011 10:43
super
Karolina69 27.08.2011 10:36
fajne
Agnieszka/picola 19.06.2011 22:23
super
Norgiusz 31.03.2011 07:21
pycha
SmacznaPyza 06.03.2011 13:54
Suzana, wierz mi, że był kwaśny - właśnie dlatego, że też taki lubię dolałam wodę z ogórków!
pawel6 05.03.2011 13:02
Prezentuje się znakomicie:)
suzana 05.03.2011 10:38
uwielbiam kapuśniak ale kwaśny

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak