Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

KLOPS PIECZARKOWY

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mięso mielone 1/2 kg.
pieczarki 15 dag.
olej 1 łyżka
jajko 1 sztuka
musztarda 1 łyżka
boczek wędzony 10 dag.
ziemniaki 10 dag.
marchew 4 sztuki
por 2 sztuki
bulion wołowy 400 ml.
pieprz do smaku
sól do smaku
bułka czerstwa 1 sztuka

Przepis i sposób przygotowania na: KLOPS PIECZARKOWY

Bułkę rozmoczyć w zimnej wodzie i odsączyć. Pieczarki usmażyć na oleju. Przyprawić pieprzem i solą. Posiekać cebulę. Mięso wymieszać z jajkiem, bułką, cebulą i musztardą. Przyprawić solą i pieprzem. Dodać pieczarki i wyrobić na jednolitą masę. Z masy mięsnej uformować bochenek i ułożyć go w brytfance. Piec przez ok. godzinę w temperaturze 175 stopni.
Boczek pokroić w kostkę, a marchew i ziemniaki na średnie kawałki. Po 40 minutach pieczenia mięsa dodać do brytfanki ziemniaki, a boczek posypać na mięso. Co jakiś czas całość polewać bulionem. Ok. 45 minuty pieczenia włożyć do brytfanki marchew i kawałki porów. Przyprawić całość solą i pieprzem. SMACZNEGO!!!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Dorian 30.12.2012 00:28
super
Bernadeta1 17.09.2012 00:06
lubię mielone a z pieczarkami pychota
Ibag24 26.09.2011 20:16
super
Patrycja38 06.03.2011 11:37
mniam
MAR3STA 05.03.2011 12:11
masz świetne pomysły na dania mięsne, a ja uwieeeelbiam mięsko i grzybki;)
Tahitha 05.03.2011 08:57
o, fajne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak