Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

CHŁODNIK PO LITEWSKU

2.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

zsiadłe mleko 750 ml.
śmietana lekko kwaśna 1/2 szkl.
botwina 1 pęczek
koperek 1/2 pęczka
pietruszka 1/2 pęczka
ogórek 1 sztuka
jajko 2 sztuki
ocet winny 2 łyżki
sól do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: CHŁODNIK PO LITEWSKU

Oddzielnie zmiksować mleko i śmietanę. Połączyć i dalej ubijać, aż na powierzchni pojawi się piana. Botwinę drobno pokroić i ugotować w osolonej wodzie. Dodać posikaną zieleninę, a po 15 minutach ocet. Ogórek obrać i pokroić w kostkę, posolić i odstawić na 25 minut. Osączyć z soku. Wszystkie składniki połączyć, doprawić solą i octem winnym. Schłodzić. Do talerzy włożyć jajka ugotowane na twardo i pokrojone w ćwiartki. Zalać chłodnikiem.
SMACZNEGO!!!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

V_kuchareczka 01.08.2012 09:40
Rewelacja
Zoso 07.02.2012 20:37
ciekawy przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak