Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zielone kluski z dziurką

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki 8 szt
mąka ziemniaczana około 1/4 do il. ziemniaków
koperek 2 duże pęczki
natka pietruszki 1 pęczek
sól do smaku
olej 2 łyżki
jaja 1 szt.

Przepis i sposób przygotowania na: Zielone kluski z dziurką

Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę. NAstępnie wkładamy przeciśnięte ziemniaki do miski. Dzielimy na 4 części , wyjmujemy jedną część i kładziemy ją na 3 pozostałe. Puste miejsce wypałniamy mąką ziemniaczaną. Dodajemy jajko, sól do smaku i wyrabiamy ciasto. Koperek i piestryszkę siekamy (możemy użyć mrożonych), dodajemy do ciasta i wyrabiamy, żeby się równomiernie złączyły z ciastem. Formujemy niewielkie kuleczki i wduszamy dziurkę. Gotowe kluseczki wrzucamy do gotującej się wody z dodatkiem soli i oleju. Lekko je zamieszać aby nie przywarły do dna. Czekamy, aż wypłyną na powierzchnię i gotujemy na małym ogniu jeszcze 2 minuty. Wyjmujemy i podajemy na ciapło np. z cebulką podsmażoną na złoty kolor.
SMACZNEGO :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Madziela 04.02.2013 11:02
ciekawa wersja :)
joanna77 25.03.2011 19:44
nigdy nie jadłam,spróbuję
joanna77 25.03.2011 19:43
nigdy nie jadłam,spróbuję
Kuchareczekjeden 10.03.2011 06:56
świetne
Ania67 05.03.2011 22:12
Robię podobne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak