Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pączki na zimno

2.0
(10)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 1 kg
mleko 2 szklanki
margaryna 25 dag
jajko 4 sztuki
cukier 5 łyżek
cukier waniliowy 1 sztuka
sól 1 szczypta
drożdże 10 dag
marmolada-dowolna 1 szklanka
spirytus 3 łyżki
cukier puder

Przepis i sposób przygotowania na: Pączki na zimno

Drożdże wymieszać w zimnym mleku.
Jajka utrzeć z cukrem ,dodać margarynę(prawie płynną)i nadal ucierać,na tym etapie całość wygląda jak zważona ,ale proszę się tym nie przejmować ,następnie dodajemy mąkę ,alkohol,sól i drożdże z mlekiem .Wyrabiamy ciasto tak około 5 min,ciasto jest troszkę klejące ,ale łatwo odkleja się od ręki ,miskę w której robiliśmy ciasto wstawiamy do większej napełnionej woda (woda ma nam się nie przelewać do ciasta)i zostawiamy do wyrośnięcia.Stolnicę delikatnie pokryć mąką i wyłożyć na nią wyrośnięte ciasto które delikatnie rozciągamy dłońmi posmarowanymi mąką na placek do 2 cm grubości.Przy pomocy szklanki wycinamy krążki na co drugi nakładamy porcję marmolady ,przykrywamy drugim krążkiem i zlepiamy dokładnie brzegi ,nadając zgrabny kształt pączka ,zostawiamy do wyrośnięcia ,ale nie za długo .
Paczki smażymy w gorącym tłuszczu ,ja robię to we frytkownicy i ponoć najlepsza temp tłuszczu to 175st .Gotowe możemy polukrować lub tylko posypać cukrem pudrem .
Z tej porcji mi wychodzi od 25 do 27 średniej wielkości pączków .

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Magda60 30.06.2012 23:21
dobre
MagdaXXX 28.05.2012 21:22
jutro robię!!!!! ale nabrałam ochoty na pączusia
Ewa104 14.10.2011 11:54
Odmienny od znanych mi przepisów a pączki jak marzenie.
czekoladka_m 18.08.2011 12:38
już nie mogę się doczekać tłustego czwartku:):)
iziona 23.05.2011 08:27
anemon ,dopiero dzisiaj się doczytałam ,woda ma być lodowata .
Weronika_eM 22.05.2011 19:18
pyszne
anemon 29.03.2011 07:23
Mam pytanie, woda w misce ma być ciepła czy zimna? A pączki \"jak malowane\" i z obaczką.
iziona 05.03.2011 08:11
Pani Heniu na zimno ,bo różnią się od takich tradycyjnych które wyrastają w ciepłym miejscu .Być może mogłam napisać że Pączki wyrastające w zimnie,ale to wynika z przepisu .Pozdrawiam
Henryka2 04.03.2011 21:17
A dlaczego na zimno?

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak