Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

BABKA Z KAPUSTĄ

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mięso mielone 1 kg.
Bułka tarta klasyczna Prymat 10 dag.
olej 7 łyżek
jajko 2 sztuki
sos beszamelowy 250 ml.
wino białe wytrawne 3 łyżki
śmietana 1/2 szkl.
mleko 3/4 szkl.
chrzan 2 łyżki
szczypior 1/2 pęczka
kminek 1 łyżeczka
sól i pieprz do smaku
kapusta włoska 1 główka

Przepis i sposób przygotowania na: BABKA Z KAPUSTĄ

Z kapusty zdjąć 12 dużych liści, sparzyć je na osolonej wodzie. Resztę kapusty posiekać drobno, wymieszać z kminkiem i podsmażyć na gorącym oleju. Do smaku dodać sól i pieprz. Mięso, tartą bułkę, jajka i przestudzoną kapustę wyrobić a następnie przyprawić solą i pieprzem. Naczynie żaroodporne natłuścić i obłożyć 4 liśćmi, przykryć połową masy, następnie kolejnymi 4 liśćmi, znowu masą i znowu liśćmi.
Piec ok. 45 minut w temp. 200 stopni, w połowie czasu przykryć aluminiową folią.
Z beszamelu, śmietany, wina, mleka i chrzanu utrzeć jednolity sos.
Przyprawić solą i pieprzem, dodać szczypior, podawać do babki.
SMACZNEGO!!!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak