Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Boczek wędzony domowym sposobem

2.0
(3)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

boczek 1 kg
sól 50 g
pieprz mielony 1 g
saletra 3 g
majeranek 1 g
Liść laurowy suszony Prymat 2 szt.
ziele angielskie 1 g

Przepis i sposób przygotowania na: Boczek wędzony domowym sposobem

Kilogram boczku surowego nacieramy solą kuchenną i saletrą. Przygotowane kawałki układamy skórą do dołu w glinianym naczyniu. Boczek posypujemy mieszanką przypraw, przykrywamy talerzem, na którym umieszczamy kamień.
Całość przenosimy do chłodnego pomieszczenia i pozostawiamy na 3 dni.
Raz dziennie i przekładamy kawałki boczku z dołu na wierzch i odwrotnie.
Po upływie 3 dni boczek wyjmujemy i moczymy w zimnej wodzie przez około 2 godziny. Potem obsuszamy i wędzimy w dymie z jałowca i drewna liściastego przez 4 godziny.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

pacpaw 15.05.2012 20:36
jaką masz wędzarnie? z długim czy krótkim szybem?
kotlet 03.08.2011 21:48
superowy boczuś
Kate131 24.07.2011 10:21
dobry
bejciu24 04.03.2011 20:20
coś dla mnie, mniam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak