Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierogi leniwe

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

jajko 2 duże
żółtko jajek 1 duże
soli 1 łyżeczka
roztopionego masła 1 łyżka
mąki 0,5 szklanki
twaróg 500 gramów

Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi leniwe

Do miski miksera wrzuć twaróg, jajka, żółtko, sól i masło. Mieszaj dopóki składniki nie połączą się w jednolitą gładką masę. Dodaj całą mąkę i kontynuuj mieszanie. W dużym garnku nastaw do gotowania wodę i lekko ją posól. Ciasto przenieś na posypaną mąką stolnicę. Z części ciasta uformuj wałek o grubości około 4 cm. Ostrym nożem potnij wałek ukośnie na kawałki o długości około 5 cm. powtarzaj dopóki nie zużyjesz całego ciasta. Wrzuć gotowe pierogi do wrzącej wody. Od momentu, gdy pierogi wypłyną na powierzchnię, gotuj je przez około 5 minut. Łączny czas gotowania wyniesie około 10 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak