Ciasto półkruche z konfiturą wiśniową

Ciasto półkruche z konfiturą wiśniową

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąki krupczatki

    70 dag
  • jajek

    8 szt.
  • cukru waniliowego

    1 szt.
  • cukru

    70 dag
  • śmietamy 18%

    150 ml
  • sody oczyszczonej

    2 łyżeczki
  • masła

    20 dag
  • wiśni bez pestek

    2 kg
  • kakao

    6 łyżek
  • cukru pudru

    10 dag
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mąkę przesiać, dodać 1/3 cukru, cukier waniliowy, żółtka, masło i śmietanę. Składniki posiekać nożem i wyrobić ciasto. Podzielić na cztery części - trzy większe i jedną małą. Małą część włożyć do zamrażarki, a pozostałe do lodówki na godzinę.

Przygotować konfiturę (można dzień wcześniej): wiśnie w garnku zasypać połową pozostałego cukru i gotować na wolnym ogniu około 30 minut. Wiśnie odłączyć od soku i przełożyć na patelnię, dodać resztę cukru i zasmażać 20 minut (aby się nie przypaliło można podlać odrobiną soku). Przestudzić.

Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto wyjąć z lodówki. Jedną część rozwałkować, przełożyć na blachę, posypać połową kakao, nakłuć widelcem. Podobnie postąpić z pozostałymi częściami ciasta, z tym, że trzeciej nie posypujemy kakao. Przykryć papierem do pieczenia i wstawić do piecyka nagrzanego do temperatury 190 stopni na 30 minut.

Ubić pianę z białek. dodać cukier i 6 łyżek soku wiśniowego. Wyjąć ciasto, rozsmarować na nim konfiturę wiśniową, wyłożyć pianę ubitą z białek i posypać startym zamrożonym ciastem półkruchym. Ponownie wstawić do piecyka na około 10 minut. Ciasto po upieczeniu wyjąć i ostudzić. Najlepsze jest na następny dzień.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (8)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

ziutula

03.09.2012 14:38
wygląda na smaczne...

Misiakova

16.06.2012 09:24
zgadzam się:) Rewelacja :)

Justa32

10.11.2011 14:33
smaczne

m1monika

15.07.2011 08:41
pyszne;)

Magdalena80

20.05.2011 23:50
rewelacja

Smakosz6

04.02.2011 12:05
mniam

iknkirke

12.11.2010 09:30
pysznie wygląda

Nina7

04.06.2010 17:30
Wygląda smacznie:)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat