Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

sałatka z pieczonych buraków

2.0
(2)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

buraki 2 sztuki
ser feta 100 g
morele suszone 80 g
orzechy włoskie 40 g
sałata lodowa 1 sztuka
pietruszka dekoracyjna 1 pęczek
oliwa 2 łyżki
ocet balsamiczny 1 łyżeczka
sól
pieprz
cynamon
sok z limonki (do smaku)

Przepis i sposób przygotowania na: sałatka z pieczonych buraków

• buraki obrać, umyć, pokroić w dużą kostkę,
• polać oliwą, posypać solą i pieprzem
• piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni celcjusza przez 20 min,
• morele moczyć kilka minut w gorącej wodzie.
• sałatę umyć, osuszyć, porwać na kawałki, rozłożyć na talerzach,
• na sałacie ułożyć wystudzone buraki,
• pokrojone na cztery morele,
• na sałatkę pokruszyć ser,
• orzechy uprażyć na suchej patelni, posypać nimi sałatkę,
• dodać listki pietruszki,
• z oliwy, soku z limonki, octu, soli, pieprzu i cynamonu zrobić sos,
• polać nim sałatkę

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

eli_555 14.09.2010 22:45
Ta sałatka musi być pyszna.
ewasylwia 11.09.2010 15:36
Sałatki z burakami jeszcze nie robiłam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak