Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

placek ziemniaczany po galicyjsku

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ziemniaki 5 szt
cebula biała 1 szt
jajko 2 szt
mąka przenna 2 łyżki
twaróg 20 dag
śmietana 18 proc 4 łyżki
sól do smaku
pieprz do smaku
olej do smażenia 4 łyżki
cebula czerwona 1 szt

Przepis i sposób przygotowania na: placek ziemniaczany po galicyjsku

Ziemniaki i białą cebulę obieramy i myjemy.Ścieramy na tarce.Dodajemy jajka i mąkę,mieszamy.Doprawiamy solą i pieprzem.Na patelnię wlewamy olej.Na rozgrzany tłuszcz nakładamy łyżką dwie warstwy ciasta ziemniaczanego i smażymy z obu stron na złoty kolor.Twaróg mielimy.Dodajemy pokrojoną w kostkę czerwoną cebulę i śmietanę.Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.Całość dokładnie mieszamy.Usmażone placki składamy na pół.Spodnią warstwę smarujemy przyprawionym serem,następnie przykrywamy drugą połową placka.Możemy udekorować drobno pokrojoną czerwoną cebulą.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak