Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Biała ryba po grecku

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

marchewki 2 szr
pietruszka 1 szt
seler 0.5 szt
cebula 3 szt
por 1 szt
czosnek ząbki 3 szt
koncentrat pomidorowy 3 łyżki
ziele angielskie 3 szt
Liść laurowy suszony Prymat 2 szt
tymianek do smaku
szałwia 4 szt
Papryka słodka mielona Prymat 2 łyżeczki
mąka 100 g
sok z cytryny do smaku
sól do smaku
olej do smażenia 3 łyżki
dorsz 1 kg
Pieprz czarny ziarnisty Prymat 4 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Biała ryba po grecku

Marchewkę,pietruszkę i seler obrać,opłukać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.Por oczyścić,odciąć ciemno zielone końce,przekroić wzdłuż,opłukać i posiekać.Obraną cebulę pokroić w drobną kostkę.Czosnek posiekiać.W głębokiej patelni lub rondlu rozgrzać olej.Dodać warzywa i smażyć razem przez ok.5-6minut(aż będą szkliste),następnie wlać szklankę gorącej wody.Dodać pieprz,ziele angielskie,listek laurowy,tymianek i sól.Doprawić słodką mieloną papryką.Warzywa dusić na małym ogniu przez ok.10minut,uważając,aby się nie rozgotowały.Koncentrat pomidorowy rozrobić z kilkoma łyżkami wody i dodać do warzyw pod koniec duszenia.Opłukane i osuszone filety skropić sokiem z cytryny i odstawić na około 30minut do lodówki,potem osuszyć papierowym ręcznikiem i opruszyć z obu stron solą i pieprzem.Obtoczyć w mące.Na rozgrzanym na patelni oleju przysmażyć na średnim ogniu z obu stron na rumiano.Rybę przełożyć do duszonych warzyw(ważne,aby warzywa nie były wystudzone) i mocno razem podgrzać.Na koniec posypać całość listkami ziół.Podawać na gorąco z gotowanymi ziemniakami lub na zimno z pieczywem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak