Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Serowe oponki

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ser półtłusty 1/2 kg
mąka 1/2 kg
cukier 1/2 szkl.
żółtko jajek 4 szt.
Soda oczyszczona Prymat 1 łyżeczka
ocet 1 łyżeczka
kwaśna śmietana 1/4 litra
cukier waniliowy

Przepis i sposób przygotowania na: Serowe oponki

Przesianą mąkę wysypać na stolnicę, dodać przemielony ser, wbić żółtka, dodać cukier, śmietanę, sodę i ocet. Zagnieść ciasto. Oprószyć delikatnie mąką, przełożyć na talerz.
Ucinać ciasto po kawałku, wałkować na grubość ok. 1 – 1,5 cm, wykrawać szklanką kółka, zrobić w środku małą dziurkę kieliszkiem.

Wrzucać oponki na gorący tłuszcz (olej), smażyć na złoty kolor.
Po usmażeniu posypać cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

treonina 02.07.2012 17:06
super!
Wiesława1 15.06.2012 09:26
pyszne
malcik111 07.04.2012 23:05
uwielbiam oponki! są świetne
kasienka23 21.01.2012 11:09
uwielbiam takie, często u mnie w domu goszczą w tłusty czwartek zamiast tradycyjnych pączków
Renata22 31.12.2011 17:52
fajne
Chojłówna 15.12.2011 18:06
pyszności
adam1f 22.11.2011 23:15
dobre
Pati8 23.07.2011 12:10
robię podobne i sa pycha
Justyna73 28.04.2011 14:14
fajne
Ania67 04.04.2011 22:33
Pyyyycha
Sylwia88 30.03.2011 11:55
uwielbiam oponki
Jolanta_P-S 22.03.2011 17:51
apetyczne
MAR3STA 06.03.2011 16:26
smaczne;)
hastalavista 05.03.2011 00:39
muszą cudownie smakować :)
agano 04.03.2011 11:33
Ale pysznie wyglądaja!!!!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak