Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Udka kurczaka z gruszką, szałwią i czosnkiem

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

udka kurczaka całe 4 szt
szałwia świeżą 1 pęczek
czosnek 4 ząbki
sól do smaku
pieprz do smaku
gruszka 2 szt
masło 2 łyżki
tymianek 4 (świeży)

Przepis i sposób przygotowania na: Udka kurczaka z gruszką, szałwią i czosnkiem

Masło wyjmujemy by zmiękło. Udka myjemy i palcem oddzielamy skórę od mięsa, na tyle delikatnie by dziura do nadziewania była jak najmniejsza. Posypujemy lekko solą i pieprzem i odstawiamy. Obieramy gruszki i ścieramy na grubej tarce. Czosnek i szałwię siekamy dość drobno, mieszamy je z gruszką i 2 łyżkami masła, doprawiamy solą i pieprzem. Nadziewamy uda farszem i zamykamy otwór wykałaczką. Rozpuszczamy pozostałe masło i smarujemy udka i pieczemy w 180st C przez ok 40 min, co 10 minut smarując kurczaka masłem. Podajemy z kartofelkami i sałatą ze śmietaną.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ilka_86 23.12.2011 22:18
pyszny obiad
magical66 17.03.2011 08:17
ciekawy i fajny przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak