Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pączusie na soku mandarynkowym

3.0
(12)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąki pszennej ½ kg
cukru kryształu 7 dag
drożdży świeżych 5 dag
soku z mandarynek 200 ml
śmietany 18% 100 ml
spirytusu 1 łyżka
jajko 1
żółtko jajek 2
soli szczypta
olej do smażenia
lukier do dekoracji

Przepis i sposób przygotowania na: Pączusie na soku mandarynkowym

Do misy przesiać mąkę. Zrobić wgłębienie w środku, wsypać sól, połowę cukru kryształu, dodać pokruszone drożdże i wlać podgrzany sok z mandarynek. Delikatnie wymieszać, przykryć lnianą ściereczką i pozostawić, aby zaczyn podwoił swoją objętość.

Następnie dodać pozostały cukier, śmietanę, jajko, żółtka oraz spirytus. Wyrabiać ciasto około 10 minut. Przykryć lnianą ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na godzinę. Po tym czasie ciasto przełożyć na stolnicę oprószoną mąką. Ponownie zagnieść i rozwałkować na grubość około 1 cm. Wykrawać pączusie za pomocą kieliszka. Oprószyć mąką, przykryć i pozostawić, aby podwoiły swoją objętość.

W garnku rozgrzać olej. Kłaść partiami pączusie i smażyć na rumiano. Wyjmować łyżką cedzakową i układać na kuchennym ręczniku papierowym. Jeszcze ciepłe polukrować.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ALAGOR 05.10.2012 08:12
extra;)
Maniek2 03.09.2012 15:29
mniam
kotlet 28.10.2011 13:29
to muszą być bardzo aromatyczne
Rogalik 28.08.2011 23:14
pyszne
ilka_86 10.04.2011 09:28
pięknie wyglądają
irenka 07.04.2011 21:56
takich jeszcze nie jadłam
Elżbieta17 18.03.2011 10:00
Takich jeszcze nie robiłam, ale muszę spróbować:)
Nina7 10.03.2011 09:08
Malutka chwila przyjemności:)
Misiek1 08.03.2011 11:24
Super!
MAR3STA 06.03.2011 10:52
to ja poproszę takiego ptysia;)
aguus 04.03.2011 07:25
pyszności:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak