Przepis i sposób przygotowania na: Medaliony z polędwicy w sosie śmietanowo-kurkowym
W szklanym naczyniu wymieszać oliwę z oliwek oraz sól, pieprz czarny, paprykę słodką i przyprawę do mięsa wieprzowego. Polędwiczki oczyścić, umyć, osuszyć i pokroić na plastry grubości 2 cm. Wymieszać z przygotowaną marynatą i odstawić w chłodne miejsce na 2 godziny. Po tym czasie przełożyć na patelnię i smażyć na złoty kolor z obydwu stron. Usmażone mięso przełożyć do rondla.
Na tłuszczu pozostałym na patelni podsmażyć białą i czerwoną cebulę pokrojoną w piórka. Dodać rozmrożone kurki (małe pozostawić w całości, a większe przekroić na połowę). Posypać solą i pieprzem. Smażyć około 5 minut i przełożyć do rondla z mięsem.
Rondel postawić na małym ogniu. Wlać gorącą wodę, dodać kilka ziaren ziela angielskiego i pokruszony liść laurowy. Dusić mięso z kurkami i cebulą przez 5 minut pod przykryciem. W szklance wymieszać śmietanę z mąką pszenną i odrobiną zimnej wody. Przyprawić gałką muszkatołową i wlać do mięsa. Całość gotować tak długo, aż mięso i grzyby będą miękkie.