Przepis i sposób przygotowania na: Szaszłyki z wieprzowiny
Mięso umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, pokroić na kawałki o bokach 2 cm.
Paprykę pokroić, a czosnek i imbir obrać oraz drobno posiekać. Papryczkę chili pokroić w wąskie krążki. Wraz z czosnkiem i imbirem przełożyć do miski, zalać oliwą. Doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny, starannie ubić widelcem na jednolitą masę.
Do tak przygotowanej zalewy włożyć kawałki mięsa i żółtej papryki. Wymieszać, żeby zalewa dokładnie przykryła wszystkie składniki. Odstawić na 3 godziny.
Po tym czasie mięso i paprykę wyjąć z zalewy. Na szpadki do szaszłyków nadziewać na przemian mięso i paprykę. Szaszłyki piec z każdej strony w piekarniku w 200 stopniach ok. 30 minut. Podawać z grzankami.